Technische achtergrond webapplicaties

Vroeger bestond een website uit tal van HTML pagina's. Deze pagina's bevatten alle code nodig om de webpagina weer te geven. ProgressX hanteert moderne concepten bij het bouwen van websites. De tijd van talrijke daadwerkelijk bestaande HTML pagina's met daar binnen verweven code voor acties en opmaak is voorbij.

Wij werken volgens het principe van scheiding van functionaliteiten. De content, de layout, de opmaak, de verwerking van data, alles wordt van elkaar gescheiden. Dit principe heeft tal van voordelen. Wijzigingen zijn eenvoudig aan te brengen. Er kan in teamverband aan een website gewerkt worden. De website is zeer flexibel ten aanzien van uitbreidingen en aanpassingen.

Onderstaand schema toont de opbouw van een moderne website, zoals geleverd door ProgressX.

modern concept website

HTACCESS

De url's worden zoekmachine vriendelijk aangeboden. Het htaccess bestand zet deze url's om in beter hanteerbare adressen voor PHP.

PHP

Het hart van de webapplicatie wordt gevormd door PHP. PHP is een server-side scripting taal. PHP verzamelt informatie, neemt beslissingen afgaande op gegevens ingevoerd door de gebruiker en verzorgt uitvoer van informatie.

MYSQL database

Alle gegevens worden centraal opgeslagen in de database. Deze gegevens lopen uiteen van de inhoud van de pagina's, de menu opties, de locaties van de afbeeldingen tot en met reacties van bezoekers in bijvoorbeeld een gastenboek.

SMARTY TEMPLATE

Smarty is een template systeem wat samen werkt met PHP. PHP levert elementen aan, Smarty zet deze elementen om in (X)HTML code.

XML

XML is een universele taal bedoelt om verschillende programmeertalen met elkaar te kunnen laten communiceren. Een voorbeeld van een toepassing is het genereren van een sitemap welke door een zoekmachine ingelezen kan worden.

CSS

In de CSS bestanden is vastgelegt hoe de website er uit gaat zien, de styling van de website.

JAVASCRIPT

Javascript is, in tegenstelling tot PHP, een client-side scripttaal. Javascript kan direct reageren op gebruikersacties zonder daarbij de pagina te moeten vernieuwen.Een voorbeeld van een typische Javascript toepassing is een uitrolbaar menu.

XHTML

XHTML is het eindproduct van alle afzonderlijke programma's en vormt de uiteindelijke broncode voor de webpagina.